Thursday, July 29, 2010
Du DDT dans les poissons des lacs nordiques: vaut mieux les remettre à l'eau
Parcs Canada doit demander aux pêcheurs de remettre leurs prises à l'eau s'ils sont dans les lacs alpins du nord de la Colombie Britannique. Les concentrations de DDT dans la chair des poissons vont jusqu'à 16 fois la limite acceptable pour la consommation humaine.
On pense que c'est une bonne occasion pour rafraîchir la discussion sur la contamination des produits chimiques comme les pesticides, pas seulement le DDT, mais aussi les autres pesticides et herbicides organiques persistants. D'où viennent-ils? Sont-ils des restants d'avant l'arrêt d'utilisation du DDT au Canada en 1972? Ou sont-ils le résultat de migrations d'autres pays qui ont banni le DDT plus tard, ou même d'autres pays en Afrique ou en Asie qui l'utilisent encore?
Parcs Canada a 2 théories mais plus de tests sont nécessaires pour de meilleures réponses. Leur première théorie avance que le DDT se trouvant dans les poissons se trouve à être le résultat de l'utilisation du DDT dans la région dans les années 1960 comme un insecticide. Le DDT est un polluant organique persistant, c'est-à-dire qu'il ne se décompose pas facilement et persiste dans l'environnement pour des décennies, peut-être même pour plus d'un siècle. Si c'est le cas, la source pourrait être locale d'un usage fait il y a très longtemps. La 2e théorie avance que la source pourrait être très éloignée: nommée "grasshopper effect", l'effet sauterelle, le DDT peut s'infiltrer dans les cycles vivants terrestres qui font que le DDT migre graduellement vers des régions plus froides pour aboutir aux pôles.
Pour le moment, Parcs Canada nous rassure: on peut se baigner sans danger dans ces lacs. Mais pour ce qui est de manger les poissons qu'on y pêche, c'est autre chose. Le DDT n'est pas bon pour la santé humaine: c'est une toxine qui attaque les gènes, un perturbateur endocrinien qui influence le système reproducteur humain et est possiblement une neurotoxine.
L'exemple du DDT est un excellent précédent aux risques possibles d'utiliser des pesticides sur des propriétés privées, d'utiliser des produits chimiques persistants dans l'environnement: ils durent longtemps et nous devons réfléchir aux risques à la santé humaine et écologiques.
La réflexion doit aller au-delà des poissons, au-delà des humains. Nous devons regarder les effets des chimiques industriels dans leur ensemble, comme le DDT ou le Roundup qui utilise un surfactant qui pourrait avoir un impact direct sur le développement des amphibiens et est possiblement lié au déclin des amphibiens sur la planète entière.
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"High DDT concentrations found in Mount Revelstoke alpine lakes fish
Parks Canada is notifying those who fish in the alpine lakes in Mount Revelstoke national park that high levels of DDT in the fish mean they will have to release any they catch. DDT levels recorded in fish tested have been up to 16 times higher that Health Canada consumption safety guidelines.
Parks Canada conservation biologist Sarah Boyle says they decided that high levels of DDT discovered warranted the mandatory catch and release policy. Parks also chose to engage the public and media on the subject to help educate people for the discussion they predicted would arise from the announcement.
The issue, says Boyle, is pesticides such as DDT, but also other persistent organic pesticides and herbicides.
Where did they come from? Are they a leftover from before DDT was banned in Canada in 1972, including in regional forestry and other uses? Or are they a result of migration from other countries that enacted bans later, or even possibly from countries in Africa and Asia that still use them today?
Parks Canada has two theories, but more testing is needed for better answers. The first is that the DDT is left over from the 1960s when it was used in the region as an insecticide. DDT, or dichlorodiphenyltrichloroethane, is a "persistent organic pollutant," meaning it is resistant to breakdown and stays in the environment for decades – even over a century. So the source could be local use decades ago. It could also have travelled from afar. In what is sometimes called the "grasshopper effect" DDT can work itself into earth cycles that eventually move it towards colder, polar regions where it remains.
For now, Parks Canada is advising they feel swimming in the lakes is still safe. "Those who wish to swim in the lakes need to worry about the cold temperatures, rather than the risk of DDT," they write in a report.
DDT effects human health. It is genotoxic, an endocrine disruptor, affects human reproductive health and has potential neurotoxicity.
Part of the ongoing research will look into human health and ecological risk. Boyle feels that looking at the larger issue would be relevant at this point. "DDT was a pesticide," she says when asked about the ongoing debate at the municipal level over a proposed cosmetic pesticide bylaw applying to private properties. "I think this is a really good example of what happens when we use persistent chemicals in the environment and how long they last and what their legacy effects are, and I don't think it's worth the ecological or human health risks."
Boyle recommends "taking a step back and actually listening to the scientific information that we area learning about chemicals such as herbicides and pesticides."
And it's not just about the fish, or the people, or anything in isolation. "I see other ecological effects from industrial chemicals we're using, for example DDT and Roundup – there's a surfactant in it that's thought to directly impact amphibian development, and is potentially linked to the decline of amphibians globally," says Boyle, using just one example."
Excerpts from article written by Aaron Orlando published in BCLocalNews.com here: http://www.bclocalnews.com/news/98077979.html
I can't help but wonder at the long term effects of my father's DDT spaying around our house and property in the '50s. In his efforts to deal with the mosquitoes that loved to bite him so much, he may have put his health and his family's health in jeopardy.
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