Friends of the Richelieu. A river. A passion.



"Tout cedit pays est fort uny, remply de forests, vignes & noyers. Aucuns Chrestiens n'estoient encores parvenus jusques en cedit lieu, que nous, qui eusmes assez de peine à monter le riviere à la rame. " Samuel de Champlain


"All this region is very level and full of forests, vines and butternut trees. No Christian has ever visited this land and we had all the misery of the world trying to paddle the river upstream." Samuel de Champlain

Monday, June 14, 2010

Le cancer et la pollution: nous sommes tous en aval

Photo: LivingDownstream.com

Je l'ai toujours dit: ce ne sont pas les médicaments et les merveilles sur la table d'opération qui vont guérir le cancer, c'est la prévention, et dans le cas du cancer, c'est éliminer ou du moins diminuer les polluants dans notre environnement.

Liz Armstrong, co-auteur de "Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic", n'en doute pas: les cancers sont alimentés par les cancérigènes dans l'air, l'eau et la nourriture.

La plupart de ces cancérigènes sont dans les objets de tous les jours à la maison, à l'école et au travail (et dans l'eau). Par exemple, certains pesticides sont associés à la maladie de Hodgkin, à la leucémie, les cancers de prostate, des poumons, du sein et des ovaires. Les hydrocarbures aromatiques polycycliques (PAHs) sont dans les émanations des véhicules et la fumée secondaire, et sont liés aux cancers des poumons, de la peau, de la vessie, des reins et d'autres cancers. Le formaldéhyde, habituellement dans certains meubles et d'autres produits de consommation, est associé avec des cancers lymphatiques et des tumeurs au cerveau.

On peut s'aider à prévenir les cancers en prenant connaissance des produits cancérigènes dans notre environnement et les éliminer ou les éviter.

Selon Sandra Steingraber, scientifique, auteur de "Living Downstream" et rétablie d'un cancer en rémission, puisque nous avons le droit de savoir et le devoir de s'informer, nous avons ensuite l'obligation d'agir. Elle croit que la prévention du cancer est possible en banissant les cancérigènes connus: ils provoquent des mutations de notre ADN, ce qui ultimement peut causer un cancer. On estime que 2/3 de tous les cancers qui sont causés par des cancérigènes dans l'environnement pouraient être éliminés. "Si la science nous démontrerait que le cancer est majoritairement contrôlé par les gènes, je serais découragée, mais en réalité, seulement 5% de tous les cancers sont déclenchés par des facteurs génétiques. Nous ne pouvons pas changer notre héritage, mais nous pouvons changer nos systèmes d'agriculture et d'industrie pour qu'ils ne soient pas dépendants de produits chimiques toxiques. Nous pouvons prévenir le cancer en protégeant les gens de ce qui cause le cancer."

Suit une liste de ce que les gens peuvent faire pour réduire leur exposition aux cancérigènes connus dans l'environnement, leur usage de produits chimiques et les autres contaminants: filtrer l'eau du robinet (j'ajouterais à condition de changer régulièrement le filtre), garder l'eau potable dans des contenants d'acier inoxydable, utiliser le micro-ondes avec des contenants en céramique, ne pas utiliser des pesticides, acheter des aliments produits sans pesticides, engrais (elle doit vouloir dire de synthèse!) et hormones de croissance, réduire votre consommation de viande rouge, de viandes carbonisées ou préparées, se débarasser prudemment de restes de médicaments, peintures et nettoyants chimiques, choisir des produits qui sont fabriqués sans ingrédients toxiques, réduire votre consommation de combustibles fossiles en conduisant moins et en conservant l'énergie, vérifier votre maison pour le radon, réduire votre risque d'avoir un cancer de la peau en portant des vêtements protecteurs, en restant à l'ombre et en se couvrant de crème solaire, et finalement, éviter de respirer la fumée de cigarette.

Un film dirigé par la Canadienne Chandra Chevannes basé sur le livre du Dr Sandra Steingraber, "Living Downstream: An Ecologist Looks at Cancer", publié en 1997, est sorti en avril en même temps que la 2e édition du livre. On peut s'informer davantage en visitant le site: http://www.livingdownstream.com/."

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"Unknown waters

“Cancer can be beaten.” For decades that’s been the battle cry for the war against cancer. But a growing body of scientific evidence says that the biggest weapon that we have in the fight against the disease is prevention. And the very best way to fuel that weapon is to eliminate pollutants in our environment that have been directly linked to a host of cancers.

“We know that the cancer epidemic is being fueled by carcinogens in our air, water and food,” said Liz Armstrong, co-author of Cancer: 101 Solutions to a Preventable Epidemic.

Many of these carcinogens are found in common items that we use every day in our homes, schools and businesses. For example, certain pesticides have been linked to lymphomas, leukemia, prostate, lung, breast and ovarian cancer. Polycyclic aromatic hydrocarbons, or PAHs, are found in everything from car and truck exhaust to second-hand smoke, and have been linked to lung, skin, bladder, kidney and other cancers. Formaldehyde, commonly used in pressed wood furniture and a variety of other products, has a causal link to lymphatic cancers and brain tumors. Identifying and eliminating these known carcinogens from our environment can help prevent cancers even before they start.

According to General Cancer Statistics 2010, The Canadian Cancer Society’s Annual report released last month, “At least 50 per cent of cancers can be prevented through healthy living and policies that promote healthy environments.” This is echoed by the U.S. National Cancer Institute’s President’s Cancer Panel Annual Report, also released in May, that states, ”Research suggests that at least half of all new cancer cases and cancer deaths worldwide are preventable.”

“From the right to know and the duty to inquire follows the obligation to act,” said Sandra Steingraber, scientist, author of Living Downstream, and cancer survivor. She believes that cancer prevention is possible by abolishing known carcinogens.
Carcinogens cause mutations in DNA, which ultimately can lead to cancer. An estimated two-thirds of all cancers that are caused by environmental carcinogens could be eliminated. “If the science showed us that the disease is mostly driven by genes, then I would feel depressed,” said Steingraber. “In reality, only five per cent of all cancers are triggered by genetic factors.” “We can’t change our ancestry, but we can change our systems of agriculture and industry so that they are not dependent on toxic chemicals,” she said. “We can prevent cancer by protecting people from what causes cancer.”

The key is to reduce exposure to known environmental carcinogens and reducing the use of chemicals, risks and other known contaminants. Here’s a checklist:

Filter tap water to reduce exposure to endocrine disrupting chemicals and known carcinogens.

Store or carry water in stainless steel containers (this reduces exposure to chemicals while reducing plastics production, a known source of toxic by-products)

Microwave food and beverages in ceramic (not plastic) containers

Don’t use pesticides

Buy food grown without pesticides, fertilizers or growth hormones

Reduce red meat consumption and avoid charred or processed meat products

Properly dispose of used pharmaceuticals, paints and household chemicals

Choose products made with non-toxic ingredients

Reduce your consumption of fossil fuels by driving less and conserving energy

Check your home for radon levels

Reduce skin cancer risks by wearing protective clothing, seeking shade and using sunscreen

Avoid exposure to second-hand smoke

Dr. Sandra Steingraber’s book, Living Downstream: An Ecologist Looks at Cancer (1997) was recently translated to the big screen by Canadian director Chandra Chevannes. The book’s second edition, entitled Living Downstream - An Ecologist’s Personal Investigation of Cancer and the Environment (Da Capo Press, 2010), was released in April to coincide with the release of the Living Downstream documentary. For more information about the Living Downstream documentary, books or the ongoing work of Sandra Steingraber, visit http://www.livingdownstream.com/."

Excerpts from opinion published in The Toronto Sun here: http://www.torontosun.com/life/greenplanet/2010/06/11/14354066.html

Unfortunately, when it comes to water, each one of us is much less in control of our exposure to toxic chemicals. The article mentions the filtration of tap water, but that is only good if the consumer changes the filter regularly: otherwise, the practice is self-defeating. An old filter only adds to the concentration of toxic substances plus increases the chance of exposure to bacteria cultures or other pathogens. And the author obviously doesn't enjoy swimming like I do: besides taking a shower after a swim in the ocean, in a river or a lake, what else can one do besides abstain?

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