Friends of the Richelieu. A river. A passion.



"Tout cedit pays est fort uny, remply de forests, vignes & noyers. Aucuns Chrestiens n'estoient encores parvenus jusques en cedit lieu, que nous, qui eusmes assez de peine à monter le riviere à la rame. " Samuel de Champlain


"All this region is very level and full of forests, vines and butternut trees. No Christian has ever visited this land and we had all the misery of the world trying to paddle the river upstream." Samuel de Champlain

Saturday, February 20, 2010

Manger des monstres au lieu d'arrêter de polluer: créer un problème pour en régler un autre


Canwest apprend qu'Environnement Canada annoncera le 20 février 2010 que les porcs génétiquement modifiés de l'Université de Quelph ne sont pas toxiques. Bravo. On a pris des gènes de souris et en les mêlants aux gènes de porcs, et bingo: les EnviroPigs qui chient avec moins de phosphore dans leur merde! Tout cela pour supposément mieux contrôler la pollution!

Plutôt que d'élever des porcs sur de la litière, au lieu de les élever sur du grillage et laver leurs excréments avec des gallons d'eau! Plutôt qu'élargir les bandes riveraines autour des champs, on les a rendus plus étroites, impropres à la croissance de végétation filtrantes. Plutôt que d'installer des étangs de sédimentation ou de filtration, on continue de redresser les ruisseaux, de les "nettoyer" parce que les rives s'effondrent, parce que les fossés se remplissent de "sédiments" (comprendre terre agricole délavée à chaque pluie). Plutôt que de cesser l'épandage de purin après la saison de croissance, on continue d'épandre le purin en octobre, en novembre, si possible avant une pluie annoncée le lendemain.

Comme si ce n'était pas assez insultant, une prochaine étape est l'appobation de Santé Canada déclarant l'EnviroPig propre à la consommation humaine. Et puisque les aliments génétiquement modifiés ne sont pas étiquetés au Canada, on mangera bientôt du cochon qui contient des gènes de rongeur, qui aura vécu toute sa vie sans voir le soleil, sans fouiner dans le sol, engraissé à la moulée faite avec du maïs-grain GM et de la soya GM sous-dosée aux anti-biotiques et "fertilisés" avec le purin de ses confrères! Amen.

"Genetically modified pork one step closer to dinner table

OTTAWA — Genetically engineered pigs are one step closer to becoming meat on Canadian kitchen tables with the federal government poised to declare that they do not harm the environment. Canwest News Service has learned Environment Canada has determined that Yorkshire pigs developed at the University of Guelph are not toxic to the environment under the Canadian Environmental Protection Act. The official declaration will be made on Saturday.

This is the first regulatory hurdle to get the pigs to market, which will be a first in the country if Health Canada approves Guelph's pending application, submitted last year, seeking a government declaration that its transgenic pig is fit for human consumption. The so-called "Enviropigs," the world's first transgenic animal created to solve an environmental problem, were created in 1999 with a snippet of mouse DNA introduced into their chromosomes. The pigs produce low-phosphorus feces.

(...)

Guelph's Enviropig research project has received funding from both industry and government, including Ontario Pork, the Ontario Ministry of Agriculture and Agriculture Canada.

In the United States, the Food and Drug Administration last year paved the way for Americans to eat genetically engineered meat and fish when the regulator ruled that transgenic animals will be considered as an "animal drug" — and held to the same requirements already existing for conventionally bred animals treated with hormones or antibiotics."

Excerpts from article written by Sarah Schmidt publishhed in The Vancouver Sun here:
http://www.vancouversun.com/technology/Genetically+modified+pork+step+closer+dinner+table/2583723/story.html

1 comment:

  1. Great to spread the word around and in both languages too! The more people know about this, maybe someone will ask Health Canada some questions and keep the pigs as we know them.

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